Picl

SPECIAAL

Fraterhuis Academie

 

Vanaf oktober 2017 verwelkomt de Fraterhuis Academie in het Celekwartier opnieuw prominente gastdocenten uit de wereld van de film die vanuit hun eigen expertise invulling geven aan een publiekscollege. Variërend van filmdeskundigen zoals wetenschappers, recensenten en filosofen tot aan filmmakers zoals regisseurs, scenarioschrijvers en documentairemakers. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

 

ACTUEEL PROGRAMMA-OVERZICHT 2017 - 2018

 

Zaterdag 21 oktober 2017 11:00 - 13:00 uur
De Wisselwerking tussen Film en Natuur - College door Constant Hoogenbosch
 
De ons omringende natuur speelt bewust of onbewust een rol in ons leven. Dat zien we ook terug in de film waarin natuur onder andere als setting, een karakter in het verhaal of op symbolische wijze aanwezig is. Van een romantische, lieflijke benadering tot een ruige, mensonvriendelijke wildernis. Ook in film is de natuur zowel vriend als vijand van de mens.
Constant Hoogenbosch neemt ons mee op een 'wandeling' door de filmnatuur met 'natuurlijk' prachtige voorbeelden. Denk aan films als  'The Revenant' en 'Walkabout'. Of 'Into the Wild' over de balans tussen paradijs en wildernis. Of de wijze waarop regisseur Lars von Trier de natuur als bron van het kwaad ziet in zijn spraakmakende film 'Antichrist'.
 
Zaterdag 18 november 2017 11:00 - 13:00 uur
Het Oude Egypte, bron van beschaving - College door Jielis van Baalen
 
"Om de meest fundamentele inhoud van het christendom te verstaan, moet men naar Egypte gaan", aldus de Duitse dieptepsycholoog Eugen Drewermann. In deze lezing laat Jielis van Baalen zien dat de belangrijkste inzichten die het vroege christendom (maar ook in de islam) omtrent haar eigen identiteit ontwikkelde, voor een belangrijk deel geënt waren op de levensbeschouwelijke ideeën van het Oude Egypte. Gods- en mensbeelden in de Egyptische mythen zien we opvallend genoeg terug in de belangrijkste christelijke en islamitische dogma’s en rituelen. Het wordt een spannende en verrassende ontdekkingsreis naar de bronnen van onze westerse beschaving.
 
Zaterdag 2 december 2017 11:00 - 13:00 uur
Religie, geloof en film, een voortdurend spanningsveld – College door Constant Hoogenbosch
 
Religie en geloof spelen sinds de begindagen van de film op de voor- en achtergrond een rol van betekenis. Vanzelfsprekend als onderwerp of setting van een verhaal, maar ook in het bepalen van normen en waarden voor de makers van film. Constant Hoogenbosch toont diverse aspecten van religie en geloof met betrekking tot film, vergezeld van sprekend beeldmateriaal.  Er is onder andere aandacht voor de grote Bijbelverfilmingen waaronder ‘Quo Vadis’ en ‘Ben-Hur’, controversiële werken als ‘The Passion of the Christ’ maar ook komedie als ‘Life of Brian’.  
 
Zaterdag 20 januari 2018 11:00 - 13:00 uur
Rusland – College door Hans Luiten
 
In de jaren negentig ging iedereen ervanuit dat het Westen Rusland definitief achter zich had gelaten. Maar inmiddels is de strijd weer opgelaaid. Conflicten over de Oekraïne en de Krim, een nieuwe wapenwedloop, uitgewezen diplomaten en een zelfverzekerde Russische leider die de wereld lijkt uit te dagen.
Wat is er toch met dat Rusland? Is het echt een ander land in vergelijking met het Westen? Hoe kijken Russen naar hun eigen geschiedenis en hun plaats in de wereld?
Aan de hand van cinematografische voorbeelden laat historicus Hans Luiten ons nader kennismaken met dit imposante land. 
 
Zaterdag 27 januari 2018 11:00 - 13:00 uur
Johan De Witt - College door Jielis van Baalen
 
345 jaar geleden was het in de Nederlandse Republiek een zootje. Met als dieptepunt wellicht de beestachtige moord op de gebroeders De Witt in Den Haag door Oranjegezind gepeupel, opgehitst door calvinistische predikanten. Het jaar 1672, het jaar waarop hij en zijn broer vermoord werden, is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘het rampjaar’.
Het land werd van alle kanten aangevallen en de Fransen hadden in een paar weken tijd grote delen van het land weten te veroveren. Over deze periode wordt wel gezegd: “Het land was reddeloos, de regenten waren radeloos en het volk was redeloos”.
Jielis van Baalen besteedt middels de film ‘Michiel de Ruyter’ aandacht aan ‘held’ Johan de Witt.
 
BINNENKORT verschijnen hier meer Colleges 2018
 
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJZEN & ZO

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 15,00).

Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.