Picl

 

Filmtheater Fraterhuis is de plek voor film- en beeldcultuur in Zwolle, waar dagelijks actuele kwaliteitsfilms en documentaires worden vertoond. Het onderwijs in Zwolle en omgeving kan bij ons terecht voor een breed pakket aan filmgerelateerde schoolprogramma’s en activiteiten (op maat). Zo vind je hier uitgebreide kennis van filmeducatie en mediawijsheid, toegang tot lesmateriaal voor alle niveaus en ervaring met schoolvoorstellingen en filmfestivals.

 

Hier vind je onze actuele folder Film- en Beeldeducatie voor schooljaar 2023-2024.

ERVAREN

Besloten schoolvoorstelling
Kom met je leerlingen of studenten naar het Fraterhuis en ervaar samen een actuele film, docu of selectie korte films op het witte doek. Bij ons vind je alle mogelijkheden voor de kennismaking met filmcultuur: een actieve beleving van premières, kwaliteitsfilms, documentaires en korte film.

Een besloten filmvoorstelling kan plaatsvinden in het kader van een thema of een schoolvak, bijvoorbeeld CKV of kunst, maar zeker ook geschiedenis, talen, maatschappijleer en burgerschap. Wij denken graag mee.

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

Eigen werk op het witte doek
Leerlingen en studenten zijn allang niet meer alleen kijkers, ze zijn net zo goed makers. Maker van hun eigen groep 8 eindfilm of van hun eigen productie ter afronding van een opleiding bijvoorbeeld. En wat is er nu mooier dan deze eigen (korte) speelfilm, documentaire, animatie of vlog in première te laten gaan op het grote witte doek?

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

VERDIEPEN

Korte Film Programma’s
Met de Korte Film Programma’s maken leerlingen kennis met verrassende korte films van Nederlandse makers, én leren ze over filmtaal. Leerlingen worden getrakteerd op de beste korte films (‘shorts’) in het land; films van bekende regisseurs en van de nieuwe generatie filmmakers. Voor elk niveau van basisonderwijs tot mbo is er een programma. De programma’s bestaan uit compilaties van meerdere korte films en verdiepingsactiviteiten. Een filmdocent zorgt op interactieve wijze voor de gespreksbegeleiding voor, tijdens en na de films. Er is bovendien lesmateriaal om het bezoek (optioneel) mee voor te bereiden en te verwerken in de klas.

 

Niveau: po – vo – mbo

 

Cultuuravontuur
Met Cultuuravontuur geef je op een creatieve manier invulling aan kunstbeschouwing op de basisschool. Je gaat met jouw klas aan de slag met een kant en klaar lespakket om kunst te beschouwen én beleven in Filmtheater Fraterhuis. Cultuuravontuur is een dynamische combinatie van lessen op school en bezoek aan het Fraterhuis inclusief een (korte) filmvoorstelling. Je kunt denken aan een (korte) speelfilm, animatiefilm of documentaire, bijvoorbeeld in het teken van een vak of thema op school. Het accent ligt op bewustwording van lokaal cultureel erfgoed en beleving van film.

 

Niveau: po

Gastlessen Eye Filmmuseum

Haal het museum je klas in met de vier nieuwe gastlessen van Eye Filmmuseum. In deze actieve gastlessen voor alle groepen van het basisonderwijs, ontdekken de leerlingen samen met de museumdocent alles over filmtaal en erfgoed. De lessen zitten boordevol unieke, historische en hedendaagse korte films uit de collectie en creatieve opdrachten. Het Fraterhuis biedt Zwolse basisscholen de mogelijkheid om dit bijzondere aanbod in de school te halen.

 

Niveau: po – speciaal onderwijs

 

FESTIVALS

Cinekid
Cinekid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld en vindt jaarlijks in de herfstvakantie plaats. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober en november mogelijk om met de klas of school een Cinekid-voorstelling in het Fraterhuis te kijken. Hierbij is ook lesmateriaal beschikbaar.

Niveau: po

IDFA
Het International Documentary Festival Amsterdam staat elk jaar in november op de agenda. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels in het Fraterhuis te zien. Hierbij is ook lesmateriaal beschikbaar.

Niveau: po – vo – mbo

 

Movies that Matter
Movies that Matter presenteert toegankelijke films over maatschappelijke thema’s, zoals mensenrechten, discriminatie en duurzaamheid. Het hele schooljaar door organiseert Movies that Matter filmvertoningen met inspirerend lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs (met name vmbo en praktijkonderwijs) en het mbo. Ook in het Fraterhuis.

 

Niveau: vo – mbo

MAATWERK
Naast ons bestaande aanbod organiseren en/of bemiddelen we ook op verzoek filmactiviteiten voor het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan:
• een inspiratiesessie door een filmmaker
• een lezing door een filmdocent
• een workshop van een stuntman
• een filmactiviteit op maat
• toegang tot filmeducatief materiaal

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs


SAMENWERKEN
We gaan met scholen graag een duurzame samenwerking aan, bestaande uit activiteiten die passen bij de wensen van de school en de belevingswereld van leerlingen en studenten. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks terugkerend project of activiteit (op maat) voor een bepaalde jaarlaag. Of combineer het ervaren van (korte) film met het maken en vertonen van eigen werk op het witte doek. Neem gerust contact op om te overleggen over de mogelijkheden.


FILM-MAAK-SETS
Zelf met je leerlingen of studenten aan de slag met filmeducatie en film maken? Met de film-maak-set inclusief handleiding wordt filmen met je leerlingen of studenten wel heel eenvoudig. Filmhub Oost leent de sets gratis uit aan scholen en cultuuraanbieders. Je leest hier meer over de sets. De film-maak-sets zijn in Zwolle af te halen bij Filmtheater Fraterhuis. Je kunt via dit formulier een film-maak-set aanvragen.

 

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via deze link.

 

Het Fraterhuis neemt elk jaar deel aan de belangrijkste Nederlandse filmfestivals. Het Filmtheater heeft hierbij de functie van satellietlocatie en is voor iedereen toegankelijk. Voor scholen beschikken we over extra educatieve programma's. 

 

CINEKID in het Fraterhuis
Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober en november ook mogelijk om met de klas of school een Cinekid-voorstelling in het Fraterhuis te kijken. Hierbij is ook lesmateriaal beschikbaar.

Niveau: po 

 

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

Niveau: po – vo – mbo

 

 

MOVIES THAT MATTER in het Fraterhuis
Movies that Matter Festival wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film en daarmee ook bij jonge mensen het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij vergroten. Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival zijn daarom de films met verdiepingsprogramma’s ook te zien in het Fraterhuis.

Niveau: vo – mbo 

 

 

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

HISTORISCHE HOTSPOT i.s.m. ALLEMAAL_ZWOLLE

Filmtheater Fraterhuis is te vinden in het culturele Celekwartier aan de Blijmarkt in Zwolle. Het gebouw stamt uit de Middeleeuwen (1497) en kent zijn oorsprong in de Moderne Devotie & de Hanze en is genoemd naar de Fraters. Deze broeders vormden hier destijds een gemeenschap zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Hun voornaamste bezigheden waren de zorg voor de studerende jeugd en de verbetering van de leefomstandigheden van de Zwolse bevolking. 

 

Eind 15de eeuw kopieerden deze Broeders van het Gemene Leven vele geschriften die werden voorzien van gedetailleerde miniatuurschilderingen. Ook de rijkversierde 'Sarijs-handschriften' zijn hier gedeeltelijk gemaakt en vormgegeven - beeldcultuur avant la lettre.

 

In het huidige Filmtheater Fraterhuis zijn 365 dagen per jaar meerdere voorstellingen van actuele films en documenatires te zien met speciale aandacht voor de Zwolse beeldcultuur.

 

Voor vragen of opmerkingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Filmtheater Fraterhuis, meer dan film

Het seizoen voorjaar 2024 zit er op. We kijken terug op een zeer gevarieerd en boeiend programma.

We zijn druk bezig het seizoen voor het najaar in de steigers te zetten. Houd de website vanaf de zomer in de gaten voor het verse programma!

 

Fraterhuis Academie voorjaar 2024:

6 januari: Geboortezorg door Erna Kerkhof, met documentaire 'Een goed begin, bevallen in Nederland'

13 januari: AI & ChatGPT door Hans Laroes e.a.

20 januari: Rusland door Hans Luiten

20 januari: Woke en cancelcultuur door Constant Hoogenbosch

27 januari: Israel en Palestina door Hans Luiten

3 februari: Barbie door Tabitha van Krimpen

3 februari: Verhalen vertellen door Lidewijde Paris

17 februari: Japan en Murakami door Luk Van Haute

24 februari: Reclame in film door Constant Hoogenbosch

2 maart: Belgische cinema door Bram Van Beek en Johannes De Breuker GEANNULEERD wegens ziekte

16 maart: Roemenie door Hans Luiten

23 maart: AI in fotografie door Bart Maat

30 maart: Fotografie door Sascha de Boer

13 april: Israel en Palestina door Hans Luiten (REPRISE)

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

kaartverkoop en prijzen
Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

horeca
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

parkeren & openbaar Vervoer
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.
Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).
De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.

 

 

POP UP CINEMA CELEPLEIN

Filmtheater Fraterhuis viert de zomer van 2023 met buitenfilms op het intieme Celeplein. Tijdens twee weekenden in de maand augustus zijn bij het vallen van de duisternis bijzondere films te zien. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus vertoonden we de film ‘Rose'. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus is tegen 21:30 uur de film ‘Living’ te zien.

BUITEN
We zetten de stoelen en dekens alvast voor je klaar want de voorstellingen gaan ongeacht de buitentemperatuur door. En mocht de film door omstandigheden tóch voortijds afgebroken worden dan proberen we zo spoedig mogelijk de film binnen te hervatten. De POP UP films kennen geen pauze, dus neem gerust je eigen drankje en hapjes mee.

 

PRAKTISCH
De kaarten voor deze buitenfilms kosten €13,-. Voor Vrienden €10. Dit is inclusief programmaboekje en gebruik van dekentje. Het Celeplein is te bereiken via de gebruikelijke ingang aan de Blijmarkt, Café Foyé van de Zwolse Theaters is tijdens deze periode gesloten. Er is iedere avond plek voor 65 personen. 

 

Koop hier alvast je kaarten voor de POP UP film Living:

vrijdag   18 augustus   21:30    KAARTEN
zaterdag   19 augustus   21:30    KAARTEN
 

 

GRATIS BUITENFILM BROERENKWARTIER

Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer een gratis toegankelijke buitenfilm.

Op zaterdag 2 september vertonen we om 21:00 uur de film ‘Une Belle Course’ op het Meerminneplein in het Broerenkwartier. Iedereen is welkom om te genieten van deze topfilm, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een bijzondere ambiance.

De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

WEEKOVERZICHT (PROGRAMMA) PER E-MAIL ONTVANGEN

Uiterlijk maandagavond wordt op op de website het complete programma voor de nieuwe filmweek bekendgemaakt. Een filmweek loopt steeds van donderdag t/m woensdag. Het actuele weekoverzicht ligt bovendien als papieren flyer in de hal van de filmfoyer, om mee te nemen. Daarnaast kan iedereen zich inschrijven voor dit weekoverzicht met het complete overzicht van de data en tijdstippen. Aanmelden kan door hier te klikken.