Afdrukken
Categorie: Speciaal
Hits: 5201

 

Buitenfilm in het kader van het Stadsfestival 2022 in de binnenstad van Zwolle

 

Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer een tweetal gratis toegankelijke buitenfilms. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september 2022 vertonen we de films ‘The Duke’ en ‘Persona Non Grata’ op het Meerminneplein. Iedereen is welkom om te genieten van deze topfilms, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

 

 Vrijdag 2 september 2022 om 21:00: The Duke

 

Komisch drama over een man die het portret van schilder Goya van de hertog van Wellington ontvreemdt uit de National Gallery.

In 1961 steelt de 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton (Jim Broadbent) het portret van schilder Francisco Goya van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het is de eerste (en nog steeds enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schrijft Bunton dat hij het schilderij zal teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in stemt om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zal de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden. Het is een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wil veranderen en zo zijn zoon en huwelijk weet te redden. ‘The Duke’ van de pas overleden Roger Michell (‘Notting Hill’, ‘Blackbird’) is een heerlijke komedie van het type waarin de Britten al jaren uitblinken.

 

Verenigd Koninkrijk 2021 – 95 min. – regie Roger Michell – met Jim Broadbent, Helen Mirren, Stephen Rashbrook, James Wilby e.a.

 

 

Zaterdag 3 september 2022 om 21:00: Persona Non Grata

 

Ontroerend drama over ongemakkelijke familierelaties waarin een jonge Deense schrijfster terugkeert naar haar familie op het platteland.

Irina woont in Kopenhagen waar ze een carrière als schrijfster opbouwt. Ze heeft onlangs haar debuutroman gepubliceerd waarin ze over haar jeugd op het Deense platteland schrijft die vooral getekend werd door pesterijen op school. Voor het eerst in jaren is Irina op weg naar haar familie om de bruiloft van haar broer te gaan vieren. Als haar moeder haar ophaalt wordt duidelijk dat haar broer gaat trouwen met Cathrine, het klasgenootje dat haar het meeste heeft gepest. Ze merkt ook dat Cathrine zich al behoorlijk heeft ingewerkt bij haar familie, wat ze moeilijk kan verkroppen… Regisseur Lisa Jespersen gebruikte enkele facetten uit haar eigen leven voor dit drama met komische elementen. Ook zij worstelde als boerendochter met de kloof tussen haar artistieke, stadse leefwereld en afkomst.

 

Denemarken 2021 – 91 min. – scenario & regie Lisa Jespersen – met Rosalinde Mynster, Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag, Anne Sofie Wanstrup e.a.

 

 

 

Locatie 

Het Meerminneplein (achter de Xenos)