Picl

 

Buitenfilm in het kader van het Stadsfestival 2022 in de binnenstad van Zwolle

 

Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer een tweetal gratis toegankelijke buitenfilms. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september 2022 vertonen we de films ‘The Duke’ en ‘Persona Non Grata’ op het Meerminneplein. Iedereen is welkom om te genieten van deze topfilms, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

 

 Vrijdag 2 september 2022 om 21:00: The Duke

 

Komisch drama over een man die het portret van schilder Goya van de hertog van Wellington ontvreemdt uit de National Gallery.

In 1961 steelt de 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton (Jim Broadbent) het portret van schilder Francisco Goya van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het is de eerste (en nog steeds enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schrijft Bunton dat hij het schilderij zal teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in stemt om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zal de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden. Het is een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wil veranderen en zo zijn zoon en huwelijk weet te redden. ‘The Duke’ van de pas overleden Roger Michell (‘Notting Hill’, ‘Blackbird’) is een heerlijke komedie van het type waarin de Britten al jaren uitblinken.

 

Verenigd Koninkrijk 2021 – 95 min. – regie Roger Michell – met Jim Broadbent, Helen Mirren, Stephen Rashbrook, James Wilby e.a.

 

 

Zaterdag 3 september 2022 om 21:00: Persona Non Grata

 

Ontroerend drama over ongemakkelijke familierelaties waarin een jonge Deense schrijfster terugkeert naar haar familie op het platteland.

Irina woont in Kopenhagen waar ze een carrière als schrijfster opbouwt. Ze heeft onlangs haar debuutroman gepubliceerd waarin ze over haar jeugd op het Deense platteland schrijft die vooral getekend werd door pesterijen op school. Voor het eerst in jaren is Irina op weg naar haar familie om de bruiloft van haar broer te gaan vieren. Als haar moeder haar ophaalt wordt duidelijk dat haar broer gaat trouwen met Cathrine, het klasgenootje dat haar het meeste heeft gepest. Ze merkt ook dat Cathrine zich al behoorlijk heeft ingewerkt bij haar familie, wat ze moeilijk kan verkroppen… Regisseur Lisa Jespersen gebruikte enkele facetten uit haar eigen leven voor dit drama met komische elementen. Ook zij worstelde als boerendochter met de kloof tussen haar artistieke, stadse leefwereld en afkomst.

 

Denemarken 2021 – 91 min. – scenario & regie Lisa Jespersen – met Rosalinde Mynster, Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag, Anne Sofie Wanstrup e.a.

 

 

 

Locatie 

Het Meerminneplein (achter de Xenos)

 

 

 

 

Filmtheater Fraterhuis is de plek voor film- en beeldcultuur in Zwolle, waar dagelijks actuele kwaliteitsfilms en documentaires worden vertoond. Het onderwijs in Zwolle en omgeving kan bij ons terecht voor een breed pakket aan filmgerelateerde schoolprogramma’s en activiteiten (op maat). Zo vind je hier uitgebreide kennis van filmeducatie en mediawijsheid, toegang tot lesmateriaal voor alle niveaus en ervaring met schoolvoorstellingen en filmfestivals.

 

Hier vind je onze actuele folder Film- en Beeldeducatie voor schooljaar 2022-2023.

ERVAREN

Besloten schoolvoorstelling
Kom met je leerlingen of studenten naar het Fraterhuis en ervaar samen een actuele film, docu of selectie korte films op het witte doek. Bij ons vind je alle mogelijkheden voor de kennismaking met filmcultuur: een actieve beleving van premières, kwaliteitsfilms, documentaires en korte film.

Een besloten filmvoorstelling kan plaatsvinden in het kader van een thema of een schoolvak, bijvoorbeeld CKV of kunst, maar zeker ook geschiedenis, talen, maatschappijleer en burgerschap. Wij denken graag mee.

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

Eigen werk op het witte doek
Leerlingen en studenten zijn allang niet meer alleen kijkers, ze zijn net zo goed makers. Maker van hun eigen groep 8 eindfilm of van hun eigen productie ter afronding van een opleiding bijvoorbeeld. En wat is er nu mooier dan deze eigen (korte) speelfilm, documentaire, animatie of vlog in première te laten gaan op het grote witte doek?

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

VERDIEPEN

Korte Film Programma’s
Met de Korte Film Programma’s maken leerlingen kennis met verrassende korte films van Nederlandse makers, én leren ze over filmtaal. Leerlingen worden getrakteerd op de beste korte films (‘shorts’) in het land; films van bekende regisseurs en van de nieuwe generatie filmmakers. Voor elk niveau van basisonderwijs tot mbo is er een programma. De programma’s bestaan uit compilaties van meerdere korte films en verdiepingsactiviteiten. Een filmdocent zorgt op interactieve wijze voor de gespreksbegeleiding voor, tijdens en na de films. Er is bovendien lesmateriaal om het bezoek (optioneel) mee voor te bereiden en te verwerken in de klas.

 

Niveau: po – vo – mbo

Meemaken op locatie
Meemaken op locatie is een Zwolse lessenreeks voor basisscholen. Een dynamische combinatie van lessen op school en locatiebezoek aan het Fraterhuis inclusief een (korte) filmvoorstelling. Je kunt denken aan een (korte) speelfilm, animatiefilm of documentaire, bijvoorbeeld in het teken van een vak of thema op school. Het accent ligt op de bewustwording van lokaal cultureel erfgoed en beleving van film.

 

Niveau: po

Gastlessen Eye Filmmuseum

Haal het museum je klas in met de vier nieuwe gastlessen van Eye Filmmuseum. In deze actieve gastlessen voor alle groepen van het basisonderwijs, ontdekken de leerlingen samen met de museumdocent alles over filmtaal en erfgoed. De lessen zitten boordevol unieke, historische en hedendaagse korte films uit de collectie en creatieve opdrachten. Het Fraterhuis biedt Zwolse basisscholen de mogelijkheid om dit bijzondere aanbod in de school te halen.

 

Niveau: po – speciaal onderwijs

 

FESTIVALS

Cinekid
Cinekid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld en vindt jaarlijks in de herfstvakantie plaats. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober en november mogelijk om met de klas of school een Cinekid-voorstelling in het Fraterhuis te kijken. Hierbij is ook lesmateriaal beschikbaar.

Niveau: po

IDFA
Het International Documentary Festival Amsterdam staat elk jaar in november op de agenda. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels in het Fraterhuis te zien. Hierbij is ook lesmateriaal beschikbaar.

Niveau: po – vo – mbo

 

Movies that Matter
Movies that Matter presenteert toegankelijke films over maatschappelijke thema’s, zoals mensenrechten, discriminatie en duurzaamheid. Het hele schooljaar door organiseert Movies that Matter filmvertoningen met inspirerend lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs (met name vmbo en praktijkonderwijs) en het mbo. Ook in het Fraterhuis.

 

Niveau: vo – mbo

MAATWERK
Naast ons bestaande aanbod organiseren en/of bemiddelen we ook op verzoek filmactiviteiten voor het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan:
• een inspiratiesessie door een filmmaker
• een lezing door een filmdocent
• een workshop van een stuntman
• een filmactiviteit op maat
• toegang tot filmeducatief materiaal

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs


SAMENWERKEN
We gaan met scholen graag een duurzame samenwerking aan, bestaande uit activiteiten die passen bij de wensen van de school en de belevingswereld van leerlingen en studenten. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks terugkerend project of activiteit (op maat) voor een bepaalde jaarlaag. Of combineer het ervaren van (korte) film met het maken en vertonen van eigen werk op het witte doek. Neem gerust contact op om te overleggen over de mogelijkheden.

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via deze link.

 

 

De Fraterhuis Academie is dé plek voor liefhebbers van film & beeld. Het Fraterhuis nodigt gastdocenten uit om vanuit hun eigen expertise college te komen geven over aspecten uit de rijke film- en beeldgeschiedenis en cinematografische actualiteit. Dit seizoen presenteren we het Fraterhuis Academie programma aan de hand van vier thema’s: Toekomst, Landen, Generaties en Zwolle. Zo is het mogelijk om meerdere colleges rondom hetzelfde thema te volgen. Ieder college is vanzelfsprekend ook los te volgen. 

 

programma winter en voorjaar 2023 steeds op zaterdagochtend van 11:00 - 13:00 uur

 • 07 januari - Tutankhamun, lezing+film door Jielis van Baalen
 • 21 januari - Jaren '50 en '60 in Nederland: botsende generaties? door Hans Luiten (reprise)
 • 28 januari - Watersnoodramp 1953 door Joop van Putten
 • 28 januari - Film en onderwijs door Constant Hoogenbosch
 • 04 februari - De evolutie van Europa door Hans Luiten
 • 11 februari - Tutankhamun, (lezing+film) door Jielis van Baalen (reprise) 
 • 11 februari - Woke en cancelcultuur in de filmwereld door Constant Hoogenbosch GEANNULEERD
 • 18 februari - Correspondent in het Verenigd Koninkrijk door Tim de Wit UITVERKOCHT
 • 25 februari - Het Zwolse Landschap door Chris Braat & Bart de Haan
 • 04 maart - Minsky ontdekt Minsky (lezing en film) door Bert van Oudenaren & Irina Minsky
 • 04 maart - Hanze in woord en beeld door Frederike Upmeijer (Hanzejaar 2023)
 • 11 maart - Zorg in de toekomst door Paul Brand
 • 18 maart - Het goede leven door Annegreet van Bergen (+boekverkoop)
 • 25 maart - Rome in beeld door Constant Hoogenbosch & Jessica Koek
 • 01 april - Koestraat Zwolle door Museum Anno
 • 08 april - Zwolle na 1945 door Hans Luiten 
 • 15 april - Tegen de tijd (film + nagesprek) door Nelleke Koop

     

kaartverkoop en prijzen

Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

 

horeca
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

 

parkeren & openbaar Vervoer
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.
Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).
De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.

 

Het Fraterhuis neemt elk jaar deel aan de belangrijkste Nederlandse filmfestivals. Het Filmtheater heeft hierbij de functie van satellietlocatie en is voor iedereen toegankelijk. Voor scholen beschikken we over extra educatieve programma's. 

 

2022 CINEKID in het Fraterhuis

Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober ook mogelijk om met de klas of school een Cinekidvoorstelling in het Fraterhuis te kijken.

Cinekid is het grootste film- en mediafestival voor alle supernieuwsgierige kinderen tussen de 3 en 14 jaar en (groot)ouders. Het festival is dé plek waar je je ogen opent voor de wereld om je heen. Cinekid laat jou ontdekken, verwonderen en verbinden met de beste films en series, uitdagende workshops, het MediaLab en nog véél meer. Kortom, Cinekid is niet uitgekeken raken!

De 36ste editie van Cinekid Festival was voor het eerst echt overal. Met bijna veertig locaties door heel het land én online via Cinekid Play was het festival de hele herfstvakantie bij jou in de buurt, dus ook in Zwolle! 

Niveau: po 

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

Niveau: po – vo – mbo

 

MOVIES THAT MATTER in het Fraterhuis
Movies that Matter Festival wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film en daarmee ook bij jonge mensen het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij vergroten. Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival zijn daarom de films met verdiepingsprogramma’s ook te zien in het Fraterhuis.

Niveau: vo – mbo 

 

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

HISTORISCHE HOTSPOT i.s.m. ALLEMAAL_ZWOLLE

Filmtheater Fraterhuis is te vinden in het culturele Celekwartier aan de Blijmarkt in Zwolle. Het gebouw stamt uit de Middeleeuwen (1497) en kent zijn oorsprong in de Moderne Devotie & de Hanze en is genoemd naar de Fraters. Deze broeders vormden hier destijds een gemeenschap zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Hun voornaamste bezigheden waren de zorg voor de studerende jeugd en de verbetering van de leefomstandigheden van de Zwolse bevolking. 

 

Eind 15de eeuw kopieerden deze Broeders van het Gemene Leven vele geschriften die werden voorzien van gedetailleerde miniatuurschilderingen. Ook de rijkversierde 'Sarijs-handschriften' zijn hier gedeeltelijk gemaakt en vormgegeven - beeldcultuur avant la lettre.

 

In het huidige Filmtheater Fraterhuis zijn 365 dagen per jaar meerdere voorstellingen van actuele films en documenatires te zien met speciale aandacht voor de Zwolse beeldcultuur.

 

Voor vragen of opmerkingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEKOVERZICHT (PROGRAMMA) PER E-MAIL ONTVANGEN

Uiterlijk maandagavond wordt op op de website het complete programma voor de nieuwe filmweek bekendgemaakt. Een filmweek loopt steeds van donderdag t/m woensdag. Het actuele weekoverzicht ligt bovendien als papieren flyer in de hal van de filmfoyer, om mee te nemen. Daarnaast kan iedereen zich inschrijven voor dit weekoverzicht met het complete overzicht van de data en tijdstippen. Aanmelden kan door hier te klikken.