Picl

 

Buitenfilm in het kader van het  Stadsfestival 2021

 

Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer een gratis toegankelijke buitenfilm op het speciale grote witte filmdoek. Op vrijdag 3 september om 21.00 uur vertoont het Fraterhuis de film ‘Les Misérables’ in het Broerenkwartier. Iedereen is welkom om weer te komen genieten van een actuele topfilm, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een steeds wisselende bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

De film van 2021 - Les Misérables 

 

Zinderend drama over een jonge agent die in een buitenwijk van Parijs in een opstand belandt van jongeren tegen de lokale gezaghebbers.

De jonge Stéphane, nog maar net verhuisd naar Parijs, komt terecht bij de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het oosten van de stad. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s de ervaren agenten Chris en Gwada. Het is een vuurdoop van jewelste, met collega’s die er zo hun eigen methodes op nahouden. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer het drietal tijdens een interventie de controle dreigt te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties… De Frans-Malinese cineast Ladj Ly toont een beeld van een explosieve samenleving vol verstoorde verhoudingen. Overrompelend, intens gefilmd en geweldig gespeeld door een ensemblecast.

In Cannes bekroond met de Juryprijs.

 

Frankrijk 2019 - 104 min. – scenario & regie Ladj Ly – met Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu e.a.

 

Locatie en datum + tijdstip

 

  • Broerenkwartier - grasveld tussen Broerenkerkplein en Meerminneplein (achter de Xenos)
  • vrijdag 3 september 2021 - 21:00 uur

 

Maatregelen in verband met COVID

 

Omdat het Stadsfestival niet te maken heeft met overnachtingen op het terrein raken de aanscherpingen van de maatregelen het festival niet en kan ook de Fraterhuis Buitenfilm gewoon doorgaan. De organisatie ziet af van Testen voor Toegang om het open karakter van het evenement te kunnen behouden. Wel betekent dat dat er wordt toegezien op de 1,5m maatregel en er triage wordt gevoerd bij de verschillende voorstellingen. Bij de Fraterhuis Buitenfilm zitten alle bezoekers op gereedstaande stoelen en hanteren we ook hier de 1,5m maatregelen. Er is mede daarom geen pauze in de filmvoorstelling.

 

 

 

Het Fraterhuis is dé plek voor film- en beeldcultuur in Zwolle, waar dagelijks actuele kwaliteitsfilms en documentaires worden vertoond. Voor onderwijs in Zwolle en omgeving bieden wij daarom een breed pakket aan filmgerelateerde schoolprogramma's. Het Fraterhuis heeft kennis van filmeducatie en mediawijsheid, toegang tot lespakketten én ervaring met schoolvoorstellingen en filmfestivals, zoals Cinekid en IDFA.

 

AANBOD

 

Film ervaren
Kom met je leerlingen of studenten naar hét filmtheater in Zwolle en ervaar samen een actuele film, docu of selectie korte films op het witte doek. Op locatie in het Fraterhuis is er aandacht voor de kennismaking met filmcultuur: een actieve beleving van premières, kwaliteitsfilms, documentaires en korte film.

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

 

Kijkje achter de schermen
Kom voor een kijkje achter de schermen naar hét filmtheater in Zwolle. Met een (inter)actieve rondleiding door het Fraterhuis duiken leerlingen in de magische wereld van film en beeld.

 

Niveau: po

 

Meemaken op locatie
Meemaken op locatie is een Zwolse lessenreeks voor basisscholen. Een dynamische combinatie van lessen op school en locatiebezoek aan het Fraterhuis inclusief (korte) filmvoorstelling. Het accent ligt op beschouwing met een klassikale voorbereiding en een creatieve verwerking.

 

Niveau: po

 

Cinekid in het Fraterhuis
Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober ook mogelijk om met de klas of school een Cinekidvoorstelling in het Fraterhuis te kijken.

 

Niveau: po

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

 

Niveau: po – vo – mbo

 

Movies that Matter in het Fraterhuis
Movies that Matter Festival wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film en daarmee ook bij jonge mensen het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij vergroten. Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival zijn daarom de films met verdiepingsprogramma’s ook te zien in het Fraterhuis.

 

Niveau: vo – mbo 

 

Burgerschap & Film
Ter ondersteuning van de lessen Burgerschap in het MBO biedt het Fraterhuis een aantrekkelijk filmprogramma aan. De aangeboden films sluiten aan bij de diverse dimensies die in het kwalificatiedossier voor Burgerschap worden beschreven.

 

Niveau: mbo

 

Gastlessen Eye Filmmuseum
Haal het museum je klas in met de vier nieuwe gastlessen van Eye Filmmuseum. In deze actieve gastlessen voor alle groepen van het basisonderwijs, ontdekken de leerlingen samen met de museumdocent alles over filmtaal en erfgoed. De lessen zitten boordevol unieke, historische en hedendaagse korte films uit de collectie en creatieve opdrachten. Het Fraterhuis biedt Zwolse basisscholen de mogelijkheid om dit bijzondere aanbod in de school te halen.

 

Niveau: po – speciaal onderwijs

 

Suggesties
Naast ons bestaande aanbod organiseren en / of bemiddelen we ook op verzoek filmactiviteiten voor het onderwijs. 
• een workshop van een professionele stuntman
• een inspiratiesessie door een professionele filmmaker
• een première van een eigen gemaakte (eind)film
• een vertoning in het kader van een filmfestival
• een filmactiviteit op maat
• toegang tot filmeducatief materiaal

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Fraterhuis Academie najaar 2021

  

kaartverkoop en prijzen

Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn vanaf 01 september 2020 via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Bij de kaartverkoop is het mogelijk een vrijwillige donatie te doen. Wij stellen dit, indien mogelijk, zeer op prijs.

 

horeca
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

 

parkeren & openbaar Vervoer
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.
Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).
De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.

 

PROGRAMMA t/m DECEMBER 2021

 

Zaterdag 11 september 2021
11.00 tot 13.00 uur
20 jaar 9/11 – Constant Hoogenbosch

11 september 2001. Het is de meest gefotografeerde en op video vastgelegde dag ooit. De aanslagen van 11 september brachten heel wat teweeg, maar niemand had kunnen voorspellen wat de reactie zou zijn vanuit Hollywood en hoe de Amerikaanse media zouden omgaan met de situatie. Censuur, propaganda en het veel gehoorde ‘Too Soon!’ bepaalden jaren na 11 september 2001 nog steeds de niet aflatende mediastroom. Maar ook 20 jaar na dato is er nog geen film over de daadwerkelijke aanslagen gemaakt. De filmwereld durft er nog steeds niet aan. Waarom? Filmdocent en cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch gaat in op deze en andere vragen en illustreert met talloze voorbeelden welk opzienbarend circus zich in de mediawereld voltrok.  


Zaterdag 2 oktober 2021
11.00 tot 13.00 uur
Bondskanselier Merkel - Margriet Brandsma
Journalist Margriet Brandsma werkte 20 jaar voor het NOS-journaal en van 2002 tot 2011 was ze correspondent in Duitsland. Vanaf die periode schreef ze ook boeken over Duitsland, zoals Daar is de Muur en Het mirakel Merkel. Tegenwoordig is ze werkzaam als freelance journalist en als gastdocent journalistiek op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na eerdere succesvolle colleges is ze opnieuw te gast om te vertellen over het Duitsland, deze keer over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel trad in 2005 aan en heeft aangekondigd dat ze na de verkiezingen in september van dit jaar niet zal terugkeren in de Duitse politiek. Zestien jaar is Merkel dan bondskanselier geweest, net zolang als de man die haar politieke talent ontdekte, Helmut Kohl. Kohls Mädchen, het meisje van Kohl, werd Merkel daarom wel genoemd, niet tot haar genoegen overigens. Merkel is de eerste vrouw die bondskanselier werd, de eerste met wortels in de voormalige DDR en ze was, toen ze aantrad, ook nog eens de jongste bondskanselier ooit. Hoe gaat ze de geschiedenisboeken in? Hoe komt het dat de Duitsers Mutti, zoals één van haar bijnamen luidt, zo zijn gaan waarderen? Wat gebeurde er nu precies in het vluchtelingenjaar 2015? En wat is er waar van het verhaal dat je met Merkel heel erg kunt lachen?

 KAARTEN

Zaterdag 9 oktober 2021
11.00 tot 13.00 uur
Ennio Morricone – Rudi de Boer 

Ennio Morricone is bij veel Nederlanders bekend door zijn muziek voor de  klassieke western Once Upon a Time in the West. Velen hebben de soundtrack-lp van deze film, onder de titel Het Gebeurde in het Westen, in de kast staan. Het hoofdthema van de film staat al jaren in de top 2000 van Radio 2. Maar wie weet dat Morricone een muzikaal wonderkind is? En de muziek voor meer dan 500 films en tv-series heeft gecomponeerd? Op 87-jarige leeftijd mocht hij nog een Oscar in ontvangst nemen voor de score van The Hateful Eight. Filmwetenschapper Rudi de Boer brengt een ode aan deze grootheid. Zestien grootse filmfragmenten passeren de revue, ondersteund met de zestien bijbehorende muziekthema’s. Muziek uit onder meer The UntouchablesThe Good the Bad and the UglyCasualties of WarOnce Upon a Time in the WestLe Professionel en For a Few Dollars More. Rudi de Boer neemt een speciale gast mee, filmmuziekkenner Julius Wolthuis. Samen geven ze een verbindende toelichting op de muziekthema’s.

 KAARTEN

 

Zaterdag 16 oktober 2021
11.00 tot 13.00 uur
De toekomst van James Bond - Bas Gemmink
No Time to Die is de laatste film van Daniel Craig als James Bond 007. De makers van de Bondfilms staan opnieuw voor een moeilijke keuze. Wie wordt de nieuwe James Bond en welk avontuur laten we hem meemaken? Het is een keuze tussen vernieuwing en traditie. Journalist Bas Gemmink laat zien dat vakmanschap, slechte en goede keuzes en creativiteit het lot van 007 vaak hebben bepaald. Maar ook zijn de juridische gevechten, de concurrentie en de tijdgeest van grote invloed geweest op de James Bond zoals we hem nu kennen. James Bondkenner Bas Gemmink laat aan de hand van vijf voorbeelden zien hoe die keuzes tot stand zijn gekomen en kijkt vast vooruit naar de toekomst.

 KAARTEN

 

Zaterdag 23 oktober 2021
11.00 tot 13.00 uur
Koninklijke mode - Josine Droogendijk
Modejournalist Josine Droogendijk schrijft, blogt en vlogt bijna dagelijks over de mode die ten paleize wordt gedragen. Van de mantelpakken van koningin Máxima tot de schoenen van prinses Beatrix; niets ontgaat haar scherpziende oog. Tijdens haar lezing neemt ze ons met woord en beeld mee naar de koninklijke kledingkasten. Wat hangt daar eigenlijk en in hoeverre komen de outfits overeen met wat er getoond wordt op het witte doek? Krijgen wij als kijkers een sprookjeswereld voorgeschoteld of klopt het toch aardig?  

 KAARTEN

Zaterdag 30 oktober 2021
11.00 tot 13.00 uur
De Maan in beeld – Constant Hoogenbosch

Op 16 juli 1969 ging de  eerste mens op weg naar de Maan. Maar in de filmwereld was dat al lang daarvoor gedaan. De Maan loopt als een rode draad door de filmwereld. De Maan is plaats van handeling, inspiratiebron en een steeds terugkerend stijlelement. De maan intrigeert en fascineert en laat al sinds de begindagen van de film zijn sporen na op het witte doek. We zagen serieuze pogingen met een wetenschappelijke aanpak, maar ook compleet hilarische, kolderieke onzin. En dan is er de Maan als trigger voor de weerwolf en als bron van melancholie. Het komt allemaal voorbij onder hoede van filmdocent Constant Hoogenbosch. Hij neemt ons mee op een trip naar de Maan met films als Moon, Trip to the Moon, Frau im Mond, Nude on the Moon en nog veel meer.

 KAARTEN

Zaterdag 6 november 2021
11.00 tot 13.00 uur
De Zijderoute - Hans Luiten [reprise]
Pas in de 19e eeuw ontdekten westerse archeologen een oude handelsroute. ‘De Zijderoute’ is de sprookjesachtige naam die er aan werd verleend. Maar wat is dat eigenlijk voor route? Waarom ontstond, bloeide en verviel deze route? En wat bedoelt de huidige Chinese partijleiding dat zij ‘De Nieuwe Zijderoute’ graag ziet verrijzen? Moeten we ons zorgen maken of juist kansen zien? Historicus Hans Luiten verzorgt deze lezing, gelardeerd met filmfragmenten, over lapis lazuli, containerhavens, prachtige Boeddhistische kunst, vertwijfelde missionarissen, Kazachse olie en onverschrokken ontdekkingsreizigers. Een verhaal over een route van duizenden jaren oud: de Zijderoute.

 KAARTEN

Zaterdag 13 november 2021
11.00 tot 13.00 uur
Première filmdocu Léo Major

 Fraterhuis Academie + aansluitend vertoning filmdocu

De première met Nederlandse ondertiteling zal plaatsvinden in samenwerking met ANNO en de gemeente Zwolle. Vincent Robijn, directeur HCO & ANNO schetst voorafgaand aan deze filmdocu de Zwols cultuurhistorische context en enkele speciale gasten delen hun persoonlijke ervaringen.

 

Film Léo Major: The One-Eyed Ghost 
Portret van Léo Major, de eerste bevrijder van Zwolle die in 2005 benoemd werd tot ereburger van de stad. De Canadese korporaal Léo Major (1921-2008) nam inde nacht van 13 april 1945, een voortrekkersrol bij de bevrijding van Zwolle. Vrijwel zelfstandig was hij verantwoordelijk voor de terugtrekking van de Duitse oppositie. Begin april 1945 naderden de geallieerden Zwolle. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich hiervoor aan. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. De gemeente Zwolle, maar ook het Historisch Centrum Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Léo Major werkten mee aan de film.

Vanwege de bekende 1,5 meter maatregelen zijn er op dit moment slechts een beperkt aantal plaatsen (25) beschikbaar. Vanzelfsprekend hopen we op "meer ruimte" in het najaar, er komen dan wellicht extra kaarten (+104) beschikbaar. 

 KAARTEN

 

Zaterdag 20 november 2021
11.00 tot 13.00 uur
Wat verbeeldt een portret? – Sacha de Boer

Sacha de Boer, fotograaf en communicatiewetenschapper, ontleedt verschillende portretten. Wat verbeeldt een portret eigenlijk? Hoe objectief is een portret? Is het een juiste weergave van de werkelijkheid? De visie van de fotograaf? Of de wens van het model? Aan de hand van foto’s van bekende fotografen en ook van haarzelf analyseert Sacha de Boer de beelden. Ook vertelt ze hoe bij haar een portret tot stand komt en hoe je werkelijk tot een model kan doordringen. Ze fotografeerde vele bekende personen en vertelt mooie anekdotes over die ontmoetingen. Ze laat haar succesvolle portretten zien, maar is ook open over de mislukkingen. Na afloop is er de mogelijkheid om één van haar vele boeken aan te schaffen en persoonlijk te laten signeren.

 KAARTEN

 

Zaterdag 27 november 2021
11.00 tot 13.00 uur
Spaanse film – Constant Hoogenbosch [reprise]

Geen tijd voor een siësta. De Spaanse film spreekt een woordje mee. Een beetje grasduinen op Netflix tovert al snel een reeks Spaanse cinematografische pareltjes tevoorschijn. In dit college van filmdocent Constant Hoogenbosch wandelen we door de interessante geschiedenis van de Spaanse film. Van pionier Segundo de Chomón, de Spaanse tegenhanger van Georges Méliès, langs de avant-garde van de jaren twintig en dertig, het surrealisme van Luis Buñuel, de Spaanse Burgeroorlog, de moeilijke periode onder Franco en het neorealisme van de jaren vijftig. De wedergeboorte van de Spaanse film komt na 1975 met Carlos Saura en Víctor Erice. Zij effenen het pad voor de nieuwe Spaanse film, waar wij nog dagelijks vruchten van kunnen plukken, met namen als Julio Medem, Pedro Almodóvar, Álex de la Iglesia, Alejandro Amenábar en Nacho Vigalondo.

 KAARTEN

Zaterdag 4 december 2021
11.00 tot 13.00 uur
Polen – Hans Luiten [reprise]
In Polen worden steeds meer gemeenten uitgeroepen tot ‘homovrije zones’. Keer op keer wint de oerconservatieve PIS-partij de verkiezingen. De onafhankelijke rechtsspraak wordt steeds meer aan banden gelegd. Verhalen over antisemitisme staan in onze kranten. Is dit zo’n intolerant land? Polen is ook het land waar joden eeuwenlang naar toe vluchtten omdat hen juist hier vrijheid werd geboden, Italiaanse architecten de mooiste gebouwen neerzetten en Copernicus de vrijheid kreeg om te beweren dat de zon in het midden van het heelal stond. En het is het land van de beroemde filmmakers Roman Polanski, Krysztof Kieślowski en Agnieszka Holland. Hoe valt het tolerante en moderne beeld te rijmen met de intolerante politiek van de laatste tijd? Is er een historische verklaring te geven voor de conservatieve koers? Aan de hand van filmbeelden neemt historicus Hans Luiten ons mee in deze lezing over Hollandse huizen, Lech Walesa en Jaruzelski, molens, Copernicus, concentratiekampen, Lwów, de bokser van Warschau, veldslagen tegen Turken, oude synagogen, een mooie taal, een sterk verdeelde politiek en nog veel meer. 

 KAARTEN


Zaterdag 11 december 2021
11.00 tot 13.00 uur
Reis door 100 jaar film – André Waardenburg
NRC-journalist André Waardenburg studeerde Film- en Televisiewetenschap aan de UvA, met filmgeschiedenis als specialisatie. Hij werkte vijf jaar voor de UvA als docent en werd daarna hoofdredacteur van het filmblad Skrien (2000-2008) en filmcriticus voor NRC Handelsblad (sinds 2000). In dit college neemt hij ons mee op zijn persoonlijke reis door de filmgeschiedenis aan de hand van zijn favoriete fragmenten, met voor elk decennium één film. Hij licht zijn keuze toe en besteedt aandacht aan de filmhistorische context: genres, stromingen, filmtechnologie, ideologie. Maar het draait vooral om de vraag: waarom zijn deze films (nog steeds) zo mooi, amuseren of ontroeren ze?

 KAARTEN

 

Het Fraterhuis neemt elk jaar deel aan de belangrijkste Nederlandse filmfestivals. Het Filmtheater heeft hierbij de functie van satellietlocatie en is voor iedereen toegankelijk. Voor scholen beschikken we over extra educatieve programma's. 

 

2021 CINEKID in het Fraterhuis

Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober ook mogelijk om met de klas of school een Cinekidvoorstelling in het Fraterhuis te kijken.

Cinekid is het grootste film- en mediafestival voor alle supernieuwsgierige kinderen tussen de 3 en 14 jaar en (groot)ouders. Het festival is dé plek waar je je ogen opent voor de wereld om je heen. Cinekid laat jou ontdekken, verwonderen en verbinden met de beste films en series, uitdagende workshops, het MediaLab en nog véél meer. Kortom, Cinekid is niet uitgekeken raken!

De 35ste editie van Cinekid Festival is voor het eerst echt overal. Met bijna veertig locaties door heel het land én online via Cinekid Play is het festival de hele herfstvakantie bij jou in de buurt, dus ook in Zwolle! Van18 tot en met 24 oktober kijk je hier de mooiste films en series en ga je op ontdekking in het MediaLab en steek je zelf de handen uit de mouwen. Filmtheater Fraterhuis organiseert het Cinekid programma in samenwerking met Stadkamer Zwolle op locatie Stadkamer Centrum.

Niveau: po 

Klik hier voor de speciale Cinekid 2021 flyer, inclusief compleet film- en doeprogramma: 

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

Niveau: po – vo – mbo

 

MOVIES THAT MATTER in het Fraterhuis
Movies that Matter Festival wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film en daarmee ook bij jonge mensen het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij vergroten. Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival zijn daarom de films met verdiepingsprogramma’s ook te zien in het Fraterhuis.

Niveau: vo – mbo 

 

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

HISTORISCHE HOTSPOT i.s.m. ALLEMAAL_ZWOLLE

Filmtheater Fraterhuis is te vinden in het culturele Celekwartier aan de Blijmarkt in Zwolle. Het gebouw stamt uit de Middeleeuwen (1497) en kent zijn oorsprong in de Moderne Devotie & de Hanze en is genoemd naar de Fraters. Deze broeders vormden hier destijds een gemeenschap zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Hun voornaamste bezigheden waren de zorg voor de studerende jeugd en de verbetering van de leefomstandigheden van de Zwolse bevolking. 

 

Eind 15de eeuw kopieerden deze Broeders van het Gemene Leven vele geschriften die werden voorzien van gedetailleerde miniatuurschilderingen. Ook de rijkversierde 'Sarijs-handschriften' zijn hier gedeeltelijk gemaakt en vormgegeven - beeldcultuur avant la lettre.

 

In het huidige Filmtheater Fraterhuis zijn 365 dagen per jaar meerdere voorstellingen van actuele films en documenatires te zien met speciale aandacht voor de Zwolse beeldcultuur.

 

Voor vragen of opmerkingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEKOVERZICHT (PROGRAMMA) PER E-MAIL ONTVANGEN

Uiterlijk maandagavond wordt op op de website het complete programma voor de nieuwe filmweek bekendgemaakt. Een filmweek loopt steeds van donderdag t/m woensdag. Het actuele weekoverzicht ligt bovendien als papieren flyer in de hal van de filmfoyer, om mee te nemen. Daarnaast kan iedereen zich inschrijven voor dit weekoverzicht met het complete overzicht van de data en tijdstippen. Aanmelden kan door hier te klikken.