Picl

 

Buitenfilm in het kader van het  Stadsfestival 2021

 

Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer een gratis toegankelijke buitenfilm op het speciale grote witte filmdoek. Op vrijdag 3 september om 21.00 uur vertoont het Fraterhuis de film ‘Les Misérables’ in het Broerenkwartier. Iedereen is welkom om weer te komen genieten van een actuele topfilm, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een steeds wisselende bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig, maar kom op tijd in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

De film van 2021 - Les Misérables 

 

Zinderend drama over een jonge agent die in een buitenwijk van Parijs in een opstand belandt van jongeren tegen de lokale gezaghebbers.

De jonge Stéphane, nog maar net verhuisd naar Parijs, komt terecht bij de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het oosten van de stad. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s de ervaren agenten Chris en Gwada. Het is een vuurdoop van jewelste, met collega’s die er zo hun eigen methodes op nahouden. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer het drietal tijdens een interventie de controle dreigt te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties… De Frans-Malinese cineast Ladj Ly toont een beeld van een explosieve samenleving vol verstoorde verhoudingen. Overrompelend, intens gefilmd en geweldig gespeeld door een ensemblecast.

In Cannes bekroond met de Juryprijs.

 

Frankrijk 2019 - 104 min. – scenario & regie Ladj Ly – met Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu e.a.

 

Locatie en datum + tijdstip

 

 • Broerenkwartier - grasveld tussen Broerenkerkplein en Meerminneplein (achter de Xenos)
 • vrijdag 3 september 2021 - 21:00 uur

 

Maatregelen in verband met COVID

 

Omdat het Stadsfestival niet te maken heeft met overnachtingen op het terrein raken de aanscherpingen van de maatregelen het festival niet en kan ook de Fraterhuis Buitenfilm gewoon doorgaan. De organisatie ziet af van Testen voor Toegang om het open karakter van het evenement te kunnen behouden. Wel betekent dat dat er wordt toegezien op de 1,5m maatregel en er triage wordt gevoerd bij de verschillende voorstellingen. Bij de Fraterhuis Buitenfilm zitten alle bezoekers op gereedstaande stoelen en hanteren we ook hier de 1,5m maatregelen. Er is mede daarom geen pauze in de filmvoorstelling.

 

 

 

Het Fraterhuis is dé plek voor film- en beeldcultuur in Zwolle, waar dagelijks actuele kwaliteitsfilms en documentaires worden vertoond. Voor onderwijs in Zwolle en omgeving bieden wij daarom een breed pakket aan filmgerelateerde schoolprogramma's. Het Fraterhuis heeft kennis van filmeducatie en mediawijsheid, toegang tot lespakketten én ervaring met schoolvoorstellingen en filmfestivals, zoals Cinekid en IDFA.

 

AANBOD

 

Film ervaren
Kom met je leerlingen of studenten naar hét filmtheater in Zwolle en ervaar samen een actuele film, docu of selectie korte films op het witte doek. Op locatie in het Fraterhuis is er aandacht voor de kennismaking met filmcultuur: een actieve beleving van premières, kwaliteitsfilms, documentaires en korte film.

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

 

Kijkje achter de schermen
Kom voor een kijkje achter de schermen naar hét filmtheater in Zwolle. Met een (inter)actieve rondleiding door het Fraterhuis duiken leerlingen in de magische wereld van film en beeld.

 

Niveau: po

 

Meemaken op locatie
Meemaken op locatie is een Zwolse lessenreeks voor basisscholen. Een dynamische combinatie van lessen op school en locatiebezoek aan het Fraterhuis inclusief (korte) filmvoorstelling. Het accent ligt op beschouwing met een klassikale voorbereiding en een creatieve verwerking.

 

Niveau: po

 

Cinekid in het Fraterhuis
Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober ook mogelijk om met de klas of school een Cinekidvoorstelling in het Fraterhuis te kijken.

 

Niveau: po

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

 

Niveau: po – vo – mbo

 

Movies that Matter in het Fraterhuis

Movies that Matter presenteert toegankelijke films over maatschappelijke thema’s, bijvoorbeeld over mensenrechten, discriminatie en duurzaamheid. Mét inspirerend lesmateriaal. Het hele schooljaar door organiseert Movies that Matter filmvertoningen voor het voortgezet onderwijs (met name vmbo en praktijkonderwijs) en het mbo. Ook in het Fraterhuis.

 

Niveau: vo – mbo 

 

Burgerschap & Film
Ter ondersteuning van de lessen Burgerschap in het MBO biedt het Fraterhuis een aantrekkelijk filmprogramma aan. De aangeboden films sluiten aan bij de diverse dimensies die in het kwalificatiedossier voor Burgerschap worden beschreven.

 

Niveau: mbo

 

Gastlessen Eye Filmmuseum
Haal het museum je klas in met de vier nieuwe gastlessen van Eye Filmmuseum. In deze actieve gastlessen voor alle groepen van het basisonderwijs, ontdekken de leerlingen samen met de museumdocent alles over filmtaal en erfgoed. De lessen zitten boordevol unieke, historische en hedendaagse korte films uit de collectie en creatieve opdrachten. Het Fraterhuis biedt Zwolse basisscholen de mogelijkheid om dit bijzondere aanbod in de school te halen.

 

Niveau: po – speciaal onderwijs

 

Suggesties
Naast ons bestaande aanbod organiseren en / of bemiddelen we ook op verzoek filmactiviteiten voor het onderwijs. 
• een workshop van een professionele stuntman
• een inspiratiesessie door een professionele filmmaker
• een première van een eigen gemaakte (eind)film
• een vertoning in het kader van een filmfestival
• een filmactiviteit op maat
• toegang tot filmeducatief materiaal

 

Niveau: po – vo – mbo – hbo – speciaal onderwijs

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

ACTUALISATIE & AANVULLING

t.o.v. papieren flyer Fraterhuis Academie winter / voorjaar 2022

 

 • zaterdag 26/02 - Over 'Geluid & Film', een duocollege door Foley Artist Ronnie van der Veer en kunsthistoricus Constant Hoogenbosch.
 • zaterdag 05/03 - Samen met Wieteke van Zeil is er 'altijd iets te vinden' (kunsthistoricus en journalist bij Volkskrant 'Oog voor detail' en NPO 'Kijken op gevoel').
 • zaterdag 12/03 - Een ochtend dichterbij 'Films & Sterren' door filmjournalist René Mioch.
 • zaterdag 19/03 - Reprise van het populaire college 'Zijderoute' met historicus en reisleider Hans Luiten.
 • zaterdag 19/03 - Een gesprek met 'Handelaar in Films' Anne van der Pol onafhankelijk filmdistributeur en Henriëtte Boerhof directeur van het Fraterhuis.
 • zaterdag 26/03 - Een duocollege 'Parijs in beeld' door cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch en Jessica Koek, educatiemedewerker Fraterhuis.
 • zaterdag 02/04 - In 'Begrijp jij Afghanistan nog?' zet historicus en reisleider Hans Luiten de geschiedenis van dit verscheurde land helder op een rijtje.
 • zaterdag 09/04 - Een muzikaal college over filmmuziek, de pop en rock èn andere liedjes door huisdocent Constant Hoogenbosch.
 • zaterdag 16/04 - Filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters bespreekt de filosofie van regisseur Stanley Kubrick.

       

 

kaartverkoop en prijzen

Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Bij de kaartverkoop is het mogelijk een vrijwillige donatie te doen. Wij stellen dit, indien mogelijk, zeer op prijs.

 

horeca
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

 

parkeren & openbaar Vervoer
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.
Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).
De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.

 

Het Fraterhuis neemt elk jaar deel aan de belangrijkste Nederlandse filmfestivals. Het Filmtheater heeft hierbij de functie van satellietlocatie en is voor iedereen toegankelijk. Voor scholen beschikken we over extra educatieve programma's. 

 

2021 CINEKID in het Fraterhuis

Cinkid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld dat jaarlijks in de herfstvakantie plaatsvindt. Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Voor basisscholen is het in oktober ook mogelijk om met de klas of school een Cinekidvoorstelling in het Fraterhuis te kijken.

Cinekid is het grootste film- en mediafestival voor alle supernieuwsgierige kinderen tussen de 3 en 14 jaar en (groot)ouders. Het festival is dé plek waar je je ogen opent voor de wereld om je heen. Cinekid laat jou ontdekken, verwonderen en verbinden met de beste films en series, uitdagende workshops, het MediaLab en nog véél meer. Kortom, Cinekid is niet uitgekeken raken!

De 35ste editie van Cinekid Festival is voor het eerst echt overal. Met bijna veertig locaties door heel het land én online via Cinekid Play is het festival de hele herfstvakantie bij jou in de buurt, dus ook in Zwolle! Van18 tot en met 24 oktober kijk je hier de mooiste films en series en ga je op ontdekking in het MediaLab en steek je zelf de handen uit de mouwen. Filmtheater Fraterhuis organiseert het Cinekid programma in samenwerking met Stadkamer Zwolle op locatie Stadkamer Centrum.

Niveau: po 

Klik hier voor de speciale Cinekid 2021 flyer, inclusief compleet film- en doeprogramma: 

 

IDFA in het Fraterhuis
IDFA is het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam in november. IDFA vertoont creatieve documentaires en stimuleert daarmee de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische vaardigheden en bewust en actief burgerschap. Voor het onderwijs is in november een selectie van titels, inclusief lesmateriaal, in het Fraterhuis te zien.

Niveau: po – vo – mbo

 

MOVIES THAT MATTER in het Fraterhuis
Movies that Matter Festival wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film en daarmee ook bij jonge mensen het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij vergroten. Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival zijn daarom de films met verdiepingsprogramma’s ook te zien in het Fraterhuis.

Niveau: vo – mbo 

 

CONTACT
Voor persoonlijk contact met de medewerker educatie van het Fraterhuis neem je vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per e-mail informeren we je graag in onze nieuwsbrief over onze educatieve activiteiten. Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

HISTORISCHE HOTSPOT i.s.m. ALLEMAAL_ZWOLLE

Filmtheater Fraterhuis is te vinden in het culturele Celekwartier aan de Blijmarkt in Zwolle. Het gebouw stamt uit de Middeleeuwen (1497) en kent zijn oorsprong in de Moderne Devotie & de Hanze en is genoemd naar de Fraters. Deze broeders vormden hier destijds een gemeenschap zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Hun voornaamste bezigheden waren de zorg voor de studerende jeugd en de verbetering van de leefomstandigheden van de Zwolse bevolking. 

 

Eind 15de eeuw kopieerden deze Broeders van het Gemene Leven vele geschriften die werden voorzien van gedetailleerde miniatuurschilderingen. Ook de rijkversierde 'Sarijs-handschriften' zijn hier gedeeltelijk gemaakt en vormgegeven - beeldcultuur avant la lettre.

 

In het huidige Filmtheater Fraterhuis zijn 365 dagen per jaar meerdere voorstellingen van actuele films en documenatires te zien met speciale aandacht voor de Zwolse beeldcultuur.

 

Voor vragen of opmerkingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEKOVERZICHT (PROGRAMMA) PER E-MAIL ONTVANGEN

Uiterlijk maandagavond wordt op op de website het complete programma voor de nieuwe filmweek bekendgemaakt. Een filmweek loopt steeds van donderdag t/m woensdag. Het actuele weekoverzicht ligt bovendien als papieren flyer in de hal van de filmfoyer, om mee te nemen. Daarnaast kan iedereen zich inschrijven voor dit weekoverzicht met het complete overzicht van de data en tijdstippen. Aanmelden kan door hier te klikken.