Picl

NIEUW: FRATERHUIS ACADEMIE SEIZOEN 2019 - 2020

Het nieuw seizoen Fraterhuis Academie is inmiddels van start gegaan. Kaarten voor alle evenementen zijn (vooraf) te koop via deze website of aan de kassa van het Fraterhuis.

 

2019 - 2020

 

zaterdag 5 oktober  10:45 uur - Dowton Abbey (lezing + film) door John Töpfer

De film 'Downton Abbey' wordt op zaterdag 5 oktober tijdens een speciale Fraterhuis Academie voorzien van een inleiding door John Töpfer, de directeur van de Stichting Adel in Nederland. Voor deze stichting doet hij ondermeer onderzoek naar de Nederlandse en Europese Adel. De lezing in het Fraterhuis gaat specifiek over de Britse adel in relatie tot (de film) Downton Abbey.

 

zaterdag 12 oktober 11.00 uur - Het jaar 1979 door Constant Hoogenbosch

Op 17 oktober 2019 bestaat Filmtheater Fraterhuis 40 jaar. Een mooie gelegenheid om eens terug te blikken naar het prille begin, het filmjaar 1979. Weet je het nog ? Films zoals 'Hair', 'Kramervs Kramer' of 'Watership Down. Huisdocent Constant Hoogenbosch neemt je mee op een (film)historische trip door het jaar 1979.

 

Zaterdag 19 oktober 11:00 uur - Zwolle in beeld: buitensporig door Herman Aarts & Joop van Putten

In dit duo-college stellen voormalig museumdirecteur Herman Aarts en fotograaf Joop van Putten de betekenis van de spoorwegen voor Zwolle centraal. Vanouds hebben de spoorwegen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Zwolle. Ook op dit moment spelen er weer allerlei ontwikkelingen rondom het spoor zoals de busbrug en de fietsenkelder. Aan de hand van foto's en een aantal bijzondere nieuwe en oude filmfragmenten brengen de gastdocenten de invloed van het spoor in beeld.

 

Zaterdag 26 oktober 11:00 uur - Duitsland, het Ruhrgebied door Margriet Brandsma

Opnieuw is Margriet Brandsma bij ons te gast en deze keer neemt ze ons mee naar het Ruhgebied. Het industriegebied van weleer wordt heden ten dage getransformeerd in een regio vol bijzondere (industriele) cultuur en trekt nu belangstellende van heinde en ver. Margriet Brandsma maakte samen met fotograaf/cameraman Jeroen van Eijndhoven recent het boek "Ruhrgebied, van rook en vuur naar natuur en cultuur".

 

Zaterdag 2 november 11:00 uur - The Cleaners (lezing + film) door Huib Modderkolk

Gastdocent Huib Modderkolk is onderzoekjournalist bij de Volkskrant en publiceerde recent zijn boek ' Het is oorlog maar niemand die het ziet '. Hij schrijft over geheime diensten, digitalisering en privacy. In dit korte college geeft hij een inleiding op de film ' The Cleaners' over de de jonge mensen in dienst van Facebook die de berichten op dit medium filteren. Wat zegt hun werk over de macht en moraliteit van het machtigste medium ter wereld ?

 

Zaterdag 23 november 11:00 uur - Storytelling op TV door  Pauline Broekema

Journalist en schrijver Pauline Broekema werkte 34 jaar als binnenland-verslaggever voor het NOS journaal. Haar boeken en televisiewerk kenmerken zich door een geheel eigen stijl en ze wordt één van de grondleggers van ' storytelling op TV '. Haar college belooft een boeiend verhaal te worden over ' kijken, kijken en nog eens kijken', ' inlezen ', ' afwachten ' en ' valkuilen', gelardeerd met aansprekende voorbeelden uit haar lange loopbaan.

 

Zaterdag 30 november 11:00 uur - De Zijderoute door Hans Luiten

De zijderoute is een sprookjesachtige naam van een oude handelsroute. Maar wat is dit eigenijk voor route ? Waarom ontstond, bloeide en verviel ze ? En wat bedoelt de huidige Chinese partijleiding met een 'nieuwe' zijdeorute ? Historicus en huisdocent Hans Luiten verzorgt dit college o.a. met filmfragmenten over  lapis lazuli, containerhavens, kunst, olie en ontdekkingsreizigers.

 

Zaterdag 14 december 11:00 uur - Anime, de Japanse animatiefilm door Constant Hoogenbosch

Als je Japan wilt leren kennen, lees dan de talloze manga (strips) en kijk naar de anime (films) - veelal gebaseerd op manga. In geen enkele andere cultuur is de tekenfilm zo sterk verweven met de sociaal-maatschappelijke en historische achtergrond als in Japan. Huisdocent Constant Hoogenbosch gaat in op de ontstaansgeschiedenis waarbij vooral de cultuur en 20ste-eeuwse geschiedenis een rol spelen.

 

 

INFORMATIE

 

Prijzen & Zo

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. Prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn inmiddels online via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop of voorafgaand aan het evenement.

Café Foyé is in het weekend al geopend vanaf 10:00 uur

 

Parkeren & Openbaar Vervoer

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).

De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.