Picl

FRATERHUIS ACADEMIE 2019 ZATERDAG 09/02 11:00 UUR: HISTORISCH ZWOLLE IN BEELD (HERMAN AARTS & JOOP VAN PUTTEN)

ACTUEEL 

 

Zaterdag 9 februari 2019 11:00 uur

Historisch Zwolle in beeld - Herman Aarts & Joop van Putten  (i.s.m. de de Zwolse Kunstvrienden)

 

Museumdirecteur Herman Aarts en fotograaf Joop van Putten stellen in dit duo-college historisch Zwolle centraal. Na een overzicht in vogelvlucht van de ontwikkeling van fotografie zoomen deze gastdocenten in op de korte film 'Rondom de Peperbus' en de Zwolse fotograaf Dolf Henneke. Henneke legde als persfotograaf de ingrijpende veranderingen van de Zwolse binnenstad vast in de jaren van de wederopbouw. Met vergelijken van oude en nieuwe foto's wordt op bijzonder wijze in beeld gebracht hoe de stad zich daarna ontplooide. 

 

 

Zaterdag 23 februari 2019 11:00 uur

Kunst en Film - Constant Hoogenbosch (i.s.m. de de Zwolse Kunstvrienden)

 

Er bestaat een interessante relatie tussen film en kunst. Film is een totaalkunst en wordt op zijn beurt beïvloed door andere kunsten en kunstvormen. in deze lezing kijken we naar de film als kunstvorm, naar kunstzinnige film en hoe een regisseur kunstelementen kan inzetten voor een film. Zo heeft regisseur Tom Tykwer voor zijn film ‘Perfume’ goed gekeken naar de schilderijen van Caravaggio en verwerkt regisseur Julie Taymor andere kunstvormen in haar films, zoals schilderijen van Frida Kahlo in ‘Frida’ en theatermaskers in ‘Across the Universe’. Ook kijken we naar de rol van kunstenaars en hun bijdragen aan de filmcultuur, zoals Andy Warhol, Salvador Dalí, Luis Buñuel en videokunstenaar Steve McQueen.

 

 

Zaterdag 9 maart 2019 11:00 uur

Historische authencititeit - Hendrik Henrichs & Nathalie Scheenstra

 

De historische authenticiteit in film is vaak reden tot discussie. In dit college stelt Hendrik Henrichs, cultuurhistoricus van de Universiteit Utrecht, dat er in feite verschillende vormen of gradaties van authenticiteit bestaan. Hij licht dit toe aan de hand van enkele filmfragmenten van historische films. Daarna zal Nathalie Scheenstra, master in Cultuurgeschiedenis, ingaan op de totstandkoming van de historische film ‘Redbad’ waar ze als historisch consultant intensief aan meewerkte. ‘Redbad’ verhaalt over de Friese koning Redbad en zijn strijd tegen het oprukkende christendom in de achtste eeuw. Tot slot doen we samen een poging om de historische authenticiteit van deze film te beantwoorden. 

 

 

Zaterdag 30 maart 2019 11:00 uur

Film en Eten - Constant Hoogenbosch  (i.s.m. de de Zwolse Kunstvrienden)

 

We doen het iedere dag: eten en drinken. Ook in de wereld van film spelen eten en drinken een rol van betekenis. Eten en drinken kunnen de inzet zijn van een verhaal, maar een filmmaker kan met eten en drinken ook iets communiceren of duidelijk maken. Zo is het eten van een schoen in ‘The Kid’ van Chaplin een teken van armoede, is de overvloedig aanwezige chocolade in ‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’ een sneer naar overmatige consumptie, is iedere maaltijd voor Bud Spencer en Terence Hill zowel een onvergetelijke ritueel als een strijd om te overleven en heeft David Lynch wel heel veel aandacht voor koffie en kersentaart in ‘Twin Peaks’ en ‘Blue Velvet’. Uiteraard komt er nog veel meer lekkers voorbij.

 

 
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJZEN & ZO

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 16,00).

Kaartverkoop online of aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis.

Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.