Picl

ZATERDAG 24 MAART 2018: FRATERHUIS ACADEMIE - ARCHITECTUUR IN FILM (CONSTANT HOOGENBOSCH)

Vanaf oktober 2017 verwelkomt de Fraterhuis Academie in het Celekwartier opnieuw prominente gastdocenten uit de wereld van de film die vanuit hun eigen expertise invulling geven aan een publiekscollege. Variërend van filmdeskundigen, zoals wetenschappers, recensenten en filosofen tot filmmakers, zoals regisseurs, scenarioschrijvers en documentairemakers. De kaartverkoop is gestart. Kaarten zijn inclusief een korte, aangeklede koffie/theepauze, een blauwe college-envelop en relevante extra's.

 

ACTUEEL PROGRAMMA-OVERZICHT 2017 - 2018

 

Zaterdag 3 maart 2018 11:00 - 13:30 uur
Verlichting in christendom en islam - College door Jielis van Baalen
 
We kennen Immanuel Kant als dé filosoof van de Verlichting. Maar Kant was niet de eerste, anderen gingen hem voor. Kant voltooide de Verlichting. De Verlichting omvat een lange periode van onze geschiedenis, van 1500 - 1800. Éen van de geluiden in het islamdebat is dat de islam geen Verlichting heeft gekend. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ruim  voor 'onze' Verlichting al tussen 800 en 1400 een verlichting plaats vond in de islamitische filosofie. 
Jielis van Baalen begint deze lezing in de Middeleeuwen, waar we op bezoek gaan bij christelijke denkers zoals Thomas van Aquino. Maar ook bij de islamitische filosofen Ibn Al-Rawani, Al-Ghazali en Ibn Khaldun. Zij allen bevinden zich in een rijke traditie die terug gaat tot Plato, Socrates en Aristoteles.
We eindigen bij de religiekritiek van het Postmodernisme.
 
Zaterdag 24 maart 2018 11:00 - 13:00 uur
Architectuur in film, bouwen aan beeld en sfeer - College door Constant Hoogenbosch 
 
Filmsets, decors en bestaande locaties. Allemaal maken ze gebruik van architectuur. Of het nu gaat om een speciaal voor de film gebouwde set of het inzetten van een bestaand gebouw; architectuur is in film beeld- en sfeerbepalend. Soms imposant, soms onopvallend, maar daardoor niet minder doeltreffend. 
Constant Hoogenbosch toont ons de sets, decors, locaties en gebouwen die in de wereld van film hun sporen hebben nagelaten. Zo kijken we ondermeer naar science fiction films als 'Gattaca' en 'Blade Runner', maar ook de klassiekers 'Metropolis' en 'Cabiria'.
 
BINNENKORT verschijnen hier meer colleges in 2018
 
 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJZEN & ZO

De colleges zijn inclusief pauze met aangeklede koffie/thee, hand-out en programmaboekje.

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen € 10,00 (reguliere entreeprijs € 15,00). Kaarten te koop via de website of aan de kassabalie.

Café Foyé is steeds geopend vanaf 10.00 uur.

 

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER

In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand.

Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.