Picl
 

Wakers


In een caleidoscopische vertelling maken we kennis met een vijftal nachtburgemeesters uit Zuid-, Oost- en Noord-Nederland.


De film WAKERS van regisseur Eric Blom is een idee van nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik en Martijn van Hese, partijleider van de Partij voor Cultuur (PVC).

In heel Nederland maar ook in de rest van de wereld krijgt het fenomeen van nachtburgemeester steeds meer gestalte. Het ambt van nachtburgemeester is weliswaar bijna overal nog vrijwilligerswerk, maar de nacht is belangrijk, want we weten inmiddels dat een groot deel van onze economie op de avonduren draait, als driekwart van de samenleving op een oor ligt.

Voor alle WAKERS is deze film. Een ode aan het nachtleven, de paradijsvogels en de kemphanen, maar vooral aan degenen die de nacht ambtshalve vertegenwoordigen: de nachtburgemeesters. Steeds meer steden in Nederland hebben een functionaris die het nachtleven promoot, stimuleert, op de kaart zet en bovenal: liefheeft.
In een caleidoscopische vertelling maken we kennis met een vijftal nachtburgemeesters uit Zuid-, Oost- en Noord-Nederland. Er zijn korte videoboodschappen te zien van nachtburgemeesters uit o.a. Tokio, New York en Berlijn. Het wordt in de film duidelijk hoe belangrijk deze burgemeesters voor het nachtleven van de stad zijn en een verbinding maken met het leven overdag waar beslissingen worden genomen en beleid wordt gemaakt. We ontmoeten muzikanten, kunstenaars, barkeepers en mensen die uitgaan. Maar ook de nachtzuster, taxichauffeur en de portier. De film laat vooral ook de exotische kanten van het nachtleven zien op het gebied van kunst en cultuur. Voor de kenner een feest van herkenning, voor de voyeur een bijzondere kennismaking.
 
 
 
 
Regie:
Eric Blom

Lengte:
90 minuten

Jaar:
2019

 
Toegangsprijs