Picl
 

Final Portrait

Biografisch drama over de vriendschap tussen de Zwitserse schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti en journalist James Lord.

Stap in de wereld van Alberto Giacometti (1901-1966) en maak kennis met zijn uitgesproken persoonlijkheid, werkwijze en spitsvondige manier van communiceren. We volgen de kunstenaar gedurende twee weken in het Parijs van de jaren zestig. Giacometti wil een portret van zijn vriend schilderen, de schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt zo inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de totstandkoming van Giacometti's laatste meesterwerk. De film is mede gebaseerd op het boek 'A Giacometti Portrait' van James Lord, de schrijver die model stond voor Giacometti’s laatste meesterwerk.

De pers over Final Portrait:

NRC: 'Een fraai onnadrukkelijk portret van een kunstenaar voor wie een werk nooit af is, maar meer een kind dat zijn huis verlaat.'

Parool: '­Een geweldig inkijkje in Giacometti's slopende artistieke zelftwijfel en chaotische privéleven.'
 
   
 
 
 
Regie:
Stanley Tucci

Lengte:
90 minuten

Acteurs:
Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy, Sylvie Testud e.a.

Jaar:
2016

 
Toegangsprijs