Picl
 

Bankier van het Verzet

Meeslepend historisch drama over het op feiten gebaseerde verhaal van bankier Walraven van Hall. Winnaar van vier Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film en Beste Acteur (Jacob Derwig).

Als Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) bedenkt hij een constructie om leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers een plan voor de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden de Nederlandse Bank uit gesluisd, waar NSB'er Rost van Tonningen (Pierre Bokma) directeur is. Maar iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de 'bankiers van het verzet'. Een aantal cruciale scènes in de film is opgenomen in de binnenstad van Zwolle.

Het hoogkoor van de Grote Kerk in Zwolle vormt ook dit seizoen het unieke decor voor een reeks bijzondere, sfeervolle filmvoorstellingen. De kaartverkoop vindt plaats via de website, aan de kassabalie van het Fraterhuis en voorafgaand aan de film ter plekke in de Grote Kerk. Prijzen: € 11 regulier en € 8,50 voor Vrienden.
 
 
 
Regie:
Joram Lürsen

Lengte:
123 minuten

Acteurs:
Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Jaap Spijkers, Raymond Thiry, Fockeline Ouwerkerk e.a.

Jaar:
2017

 
Toegangsprijs