Picl
 

Arts In Cinema: Klimt & Schiele: Eros And Psyche

Reconstructie van de Weense Secession, de kunststroming die geometrische basisvormen combineert met motieven uit de natuur.

Egon Schiele stierf in de nacht van 31 oktober 1918, in zijn bed thuis, als één van de twintig miljoen slachtoffers van de Spaanse griep. Amper enkele maanden eerder waren zijn schilderijen en tekeningen te zien in het Secessionsgebouw in Wenen. Het is zijn eerste succesvolle tentoonstelling, een ode aan de rusteloosheid en de woeste verlangens van de mens. Zijn leermeester en vriend Gustav Klimt was ook net gestorven. Klimt had de schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw veranderd met zijn vereniging van beeldende kunstenaars, de Wiener Secession. Beleef in deze film deze buitengewone periode aan den lijve. Een magische periode vol kunst, literatuur en muziek waarin nieuwe ideeën realiteit werden, Freud de drift en psyche ontdekte en vrouwen hun onafhankelijkheid opeisten.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken. In een nieuwe 9-delige reeks van de serie 'Arts in Cinema' kan de kijker genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea en kunstinstituten op het witte doek. In een documentaire stijl, verweven met biografieën en exclusieve achter de schermen beelden vanuit de musea, bieden de films een meeslepende, filmische reis langs 's werelds meest geliefde kunst én hun makers. Deze unieke serie vertonen we in het Fraterhuis, mede dankzij de ondersteuning van de Zwolse Kunstvrienden.
 
 
 
 
Regie:
Michele Mally

Lengte:
94 minuten

Acteurs:
Rudolf Buchbinder, Lorenzo Richelmy, Alfred Weidinger

Jaar:
2018

 
Toegangsprijs